Gedachten zijn geen feiten
Gedachten zijn geen feiten
Onze gedachten hebben een krachtig effect op hoe wij ons voelen (onze stemming) en op wat we doen (onze gedachten). Door onze gedachten te observeren is het mogelijk afstand te nemen waardoor we op een heldere manier kunnen nadenken over een bepaalde situatie, zonder of vrij van de tirannie van oude gedachtenpratronen die automatisch opkomen. Probeer bij jezelf te realiseren dat gedachten geen feiten zijn en dat we niet onze gedachten zijn.
Het is vooral belangrijk om bij jezelf gewaar te worden van de gedachten die ons blokkeren. Pessimistische, hopeloze gedachtenpatronen zijn 1 van de hoofdfactoren die ons stopt actie te ondernemen om beter te worden.
Ik en mijn gedachten
Het denken beheerst vaak ons leven. Bewust of onbewust ben je het grootste deel van je leven met je gedachten bezig. Als we onszelf in gedachten verliezen, neemt de gedachte bezit over ons. We komen dan terecht op een trein van associaties zonder het echt te beseffen en zeker zonder de bestemming ervan te kennen. Vaak heeft dit een negatieve invloed op onze stemming. Ergens onderweg worden we wakker en realiseren we dat we aan het denken waren en dat we van alles gedacht en gedaan hebben op automatische piloot. Dit heeft vaak ook een negatief effect op onze omgeving. We hoeven echter niet te vechten met gedachten of we hoeven ze niet te oordelen. We kunnen eenvoudigweg kiezen gedachten niet te volgen eens we gewaar zijn dat ze verschenen. We kunnen een stap achteruit zetten en een heldere kijk nemen, prioriteiten stellen en bewust beslissingen nemen. Het kan heel bevrijdend zijn als je gedachten kunt zien als alleen gedachten en niet als jezelf of de realiteit.
Ik, mijn denken en doen
Vaak doen gedachten jou dingen doen zonder dat je het echt wil. Je denkt bijvoorbeeld dat je vandaag een bepaald aantal dingen moet doen. Je herkent het niet als een gedachte, maar handelt alsof het “de waarheid” is en dat al die dingen vandaag nog gedaan moeten worden. Je doet het gewoon in een stroom van “dwangmatig doen”. Het gevolg is vaak dat zowel de situatie als jijzelf er slachtoffer van zijn.
Voorbeeld : soms stel ik vast dat ik tot heel laat s avonds nog bezig ben met computerwerk…een verminderde slaapkwaliteit is gegarandeerd. Het duurde een tijd voor ik realiseerde dat ik dit helemaal niet hoefde te doen. Het was het onvermijdelijke gevolg van het feit dat ik de hele dag probeerde de dingen die ik voorgenomen had, die dag nog voor elkaar te krijgen. Toen ik realiseerde wat ik mezelf aandeed, begreep ik dat ik er zo van overtuigd was dat alles die dag gedaan moest worden en dat ik er niet aan twijfelde of dat wel zo was….spanningen verzekerd….
Als je zelf ook op zo een manier bezig bent, voel je je waarschijnlijk ook opgejaagd, gespannen en bezorgd zonder te weten waarom. Als je nu, wanneer zo een gedachte opkomt, in staat bent er afstand van te nemen en dit kunt zien als een gedachte, dan zal je “prioriteiten” kunnen stellen en verstandige beslissingen kunnen nemen over wat er echt moet gebeuren. Je zult gedurende de dag precies weten wanneer te stoppen. Dus het eenvoudigweg herkennen van je gedachten als gedachten kan je verlossen van een dwingende illusie. Het geeft je helderheid en je leven zal niet meer zo door die gedachten bepaald worden. Vraag jezelf af, in welke gedachte wil ik energie steken. De uitdaging is de gedachte helder te zien. Zo kunnen we kiezen of we actie willen nemen of eerder deze gedachte los te laten!
Manieren om je gedachten anders te zien
1. Observeer gedachten terwijl ze komen en gaan, zonder het gevoel te hebben dat je ze moet volgen. Kijk ernaar vanuit zachte curiositeit en interesse. Zie je gedachten als tijdelijke, mentale gebeurtenissen in plaats van feiten.
2. Zeker als je gedachten samen gaan met emoties hebben we de neiging te denken dat het waar is. Dit is echter steeds jij die dat beslist. Het is ook een beslissing hoe jij ermee wilt omgaan. Als gedachten gepaard gaan met heftige emoties of impulsen kan het helpen aandacht te geven aan hoe je lichaam nu voelt, dus kiezen om je aandacht te verplaatsen.
3. Schrijf je gedachten neer op papier. Daardoor zullen ze minder overweldigend overkomen en zal je minder emotioneel zijn. door het neerschrijven creeer je ook een pauze waarin je kan reflecteren over de betekenis ervan.
4. Voor heel dwingende gedachten kan het aangeraden zijn om vanuit een breed perspectief te kijken, vanuit een open geest. Start door je gewaarzijnsveld uit te breiden zodat het je gehele wezen omvat. Ga dan vanuit een attitude van zachte curiositeit en interesse de volgende vragen 1 voor 1 opnemen in je veld van gewaarzijn….en geef de kans aan je diepere wijsheid.
Focus op je adem na iedere vraag…..blijf open…….
1. Komt de gedachte overeen met de feitelijke situatie?
2. Kan ik mijn conclusies en interpretatie in vraag stellen?
3. Kan ik er ook anders naar kijken?
4. Oordeel ik alleen vanuit mijn eigen perspectief?
5. Hoe zou ik er op een ander tijdstip, in een andere stemming naar kijken?
6. Focus ik op het negatieve?
7. Verwacht ik perfectie?
8. Denk ik zwart/wit?
9. Overschat ik het probleem?
10. Beschuldig ik of oordeel ik mezelf?
11. Beschuldig ik of oordeel ik de ander?
12. Ben ik dingen negatief aan het invullen zonder dat ik daar echt zeker van ben?
In essentie willen we de relatie met onze gedachten minder dwingend maken. We worden ook bewust van het onderscheid tussen een zuivere observatie en een interpretatie. Soms is het behulpzaam jezelf af te vragen of je gedachte een zuivere observatie is of een interpretatie. De meest belangrijke vraag is misschien uiteindelijk zelfs : “Verbind ik mij met de situatie vanuit mijn emotie of vanuit mijn waarheid?”
Wil je meer hierover weten,of dat ik je hierbij coach? Mijn box is 0017.
Groet Fanny