Narcisme in relaties
NARCISME IN RELATIES
Een relatie hebben met een persoon die lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis is een destructieve relatie. Personen die lijden aan narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn slecht in het onderhouden van relaties.
Verliefd worden op een persoon die lijdt aan deze stoornis is in het begin vaak niet moeilijk, tot de werkelijke narcist boven komt drijven. Vanaf dat moment is het een relatie waarin manipulatie, vernedering en gevoelens van onmacht een hoofdrol spelen.
Narcisten zijn vaak in het begin erg interessant, charmant en leuk. Ze stralen een bepaald zelfvertrouwen uit wat aantrekkelijk kan zijn. De kans dat de omgang met een narcist in het begin van een relatie erg leuk is, is niet ondenkbaar. Narcisten hebben de eigenschap om mensen te manipuleren en zullen dit in het begin van de relatie ook doen.
Zodra de gevoelens van verbondenheid van het ?slachtoffer? richting de narcist groter zijn geworden, zo erg dat direct afstand nemen moeilijker wordt, zetten narcisten hun klauwen in de persoon waarmee ze de relatie hebben en laten deze niet meer gaan. Vanaf dat moment bestaat de kans dat je gemanipuleerd bent of gaat worden.
Enkelen kenmerken van een narcist zijn:
? Gaat van de ene relatie naar de ander
? Gaat vaak vreemd
? Jaloers, claimend en bezitterig
? Toont geen empathie
? Is niet voor reden vatbaar omtrent zijn eigen gedrag
? Heeft veel kritiek op anderen
? Continu op zoek naar conflicten in de relatie
? Geeft anderen graag een minderwaardigheidsgevoel
? Eisen van de partner dat ze dingen opgeven
? Is dwingend in de relatie
? Liegt en bedriegt om hun zin te krijgen
? Kan niet alleen zijn
? Vraagt alle aandacht
? Kan geen sorry zeggen
? Ontvangt graag liefde en waardering maar geeft hier niks van terug
Dit zijn slechts enkele kenmerken die een persoon die lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis in een relatie kan tonen. Er zijn er natuurlijk nog een hoop meer. Belangrijk kenmerk is dat narcisten niet in staat zijn om rekening te houden met anderen. Een eigenschap die binnen een relatie uiteraard voor problemen zorgt!
Wanneer een relatie langer duurt, komt de ware narcist naar boven. Er kan binnen deze relatie wreed en agressief gedrag ontstaan, zeker als niet aan de voorwaarden van de narcist voldaan wordt. Een narcist zal proberen iemand dwangmatig dicht bij zich te houden, zal jaloers gedrag vertonen maar zal aan de andere kant zorgen dat de persoon waarmee ze de relatie hebben geen grip op hen krijgt.
Belangrijk voor narcisten is dat hun partner geen macht over hen krijgt en ze niet afhankelijk worden van deze persoon. De partner wordt binnen deze relatie tot een bezit gemaakt, waarbij de gevoelens van de partner totaal ondergesneeuwd worden door het gedrag van de narcist.
In een relatie zal een persoon die lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis proberen zijn partner te misleiden door haar een gevoel van onduidelijkheid en onzekerheid te geven. De partner zal hierdoor harder haar best doen. De narcist houdt van deze aandacht maar weet van zichzelf dat hij deze persoon nooit te dichtbij zal laten. Hoe meer iemand dus zal investeren in een narcist, hoe meer de narcist zich qua gevoel van deze persoon af zal keren. Terwijl de narcist wel geniet van de aandacht en zich graag op een voetstuk geplaatst voelt.
Realiteit is dat een relatie met een persoon die lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis kansloos is. Narcisme in relaties is dodelijk. Relaties met narcisten eindigen dan ook op een pijnlijke en vaak lelijke manier. Narcisten zullen ook weer snel hun best doen om een nieuw ?slachtoffer? aan de haak te slaan.
Narcisten gaan tevens ook vreemd, denk niet dat je de ware partner gevonden hebt, ze houden er vele relaties bij naast en zijn bang om de controle te verliezen.
Wat een narcist ook veelvuldig doet is aantrekken en afstoten, hij/zij stoot je letterlijk bij je vandaan, totdat hij je weer nodig heeft, dit is Geestelijke Manipulatie en dit maakt jou ook als gezond persoon kapot.
Ze zien de liefde als een spel en houden ten eerste niet van hun zelf, vandaar ze ook niet van anderen kunnen houden, krijgen ze een nieuwe relatie dan begint het spel van voren af aan, aantrekken afstoten, alleen wanneer zij je nodig hebben komen ze dichterbij eerder niet.
Jezelf bevinden in een relatie met een narcist kan vreselijk zijn. Een narcist toont geen echte interesse in een ander, is vaak gevoelloos en koud, kan moeilijk van een ander houden en manipulatie en agressie zijn veel voorkomende kenmerken. In een relatie zitten met iemand die lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis kan heel schadelijk zijn voor je eigen identiteit. Je laat jezelf ondersneeuwen door de narcist doordat deze je zo manipuleert dat je ongelukkig en jezelf niet meer bent. Dit is natuurlijk onacceptabel.
Loskomen van een narcist is niet makkelijk. De narcist zal alles doen om je in zijn macht te houden. Daarom is het belangrijk om een aantal stappen in ieder geval te doorlopen;
1. stop met ontkennen
2. verbreek al het contact
3. accepteer je gevoel
4. zoek ondersteuning bij naasten
5. zorg goed voor jezelf
6. neem weer controle over je eigen leven
Probeer te stoppen het gedrag van je narcist te analyseren, het is verspilde moeite. Stop met het verzinnen van excuses voor het onmogelijke gedrag van je narcist naar je familie en vrienden toe, vertel ze gewoon de waarheid! Een narcist is niet te doorgronden, dus stop je energie te verspillen aan hem! Gebruik je energie om je voor te bereiden op de dag dat je weg gaat!
Weet en besef dat er een dag komt dat je voorgoed bevrijd zal zijn van de narcist in je leven. Handel naar die dag: bereid je voor op die dag! Overdenk de toekomst zonder je narcist.
Heel veel sterkte en liefs!
Sam